skip to content

Laatste nieuws

Tips voor de eerste weken
(19-04-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Balice de la cour des perdrix
(24-05-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Interview met Joep Rooijakkers
(19-02-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Interview met Freddy Celen
(26-08-2009)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Voorjaarswedstrijden NCEF
(27-04-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Epagneul Breton

Epagneul Breton

 

De Epagneul Breton is fanatiek waar de Epagneul Français vooral flegmatiek is. In Nederland is de Breton ingedeeld bij de staande jachthondenrassen in rubriek B terwijl de Français in rubriek C uitkomt. Ik heb het dan over veldwerkwedstrijden in voor- en najaar. Beide rassen jagen all-round; zoeken voor het schot naar hoenders en staan deze voor en kunnen na het schot een goed apport uitvoeren.

De Breton is dynamisch in al zijn doen en laten. Schrander, snel en fel met veel jachtverstand. Door de specifieke bouw van de Breton zien we hem op volle snelheid in galop een rollend gangwerk vertonen. Vooral achter is ver uitgrijpen zoals Setters en Pointers doen eigenlijk niet gewenst. Ook het opgooien van de hak zien we niet graag. Vloeiend en rollend, de rug onveranderlijk strak en het hoofd hoog boven het gewas en proevend in de wind. Ja dat is het spel op de wind met de Breton. Eigenlijk raar dat zo'n klein formaat jachthond zo'n geweldige prestatie in het veld levert. Daar ligt een langdurige toewijding van fokkers en jagers aan ten grondslag. Alleen gaan voor het allerbeste in stijl en allure vormt de basis voor dit mooie ras.

 

 

Voor ons betekent dat combineren met het beste bloed en zoeken naar het ideale evenwicht. We toetsen de vaardigheden van de honden op wedstrijden in geheel Europa en op tentoonstellingen. Alleen dan kunnen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van het ras.

Naast al dat functionele en kynologische belang is de Breton gewoonweg een heerlijke jachthond. In de praktische jacht inzetbaar op alle terreinen en soorten wild. Wij genieten van de actie, de gehoorzaamheid en de bringtreue. Ook het apport is mooi en stijlvol.

Thuis is de Breton voor ons gemakkelijk. Lekker 's-avonds naast je met de kop op je voeten of in de bench of op de mat. Het is ze om het even. In de kennel meestentijds stil en niet zo waaks. Het hangt nogal van je opvoeding af hoe zo'n hond wordt maar ze schikken zich goed in de roedel en het regime. Reizen is heel leuk met dit ras. Er gaat er altijd minimaal één mee op vakantie (meestal allemaal) en ze genieten ervan. Stil in de bus en het hotel.

 

 

*****

Uhel de Cornouaille (EBM)
verdiende op 5 maart 2006 in Vezon (B) het CACIT uit handen van keurmeester mr Debroux.

 

 

 

 Hier een filmpje van de voorjaarswedstrijden in Osuna 2009

http://www.youtube.com/watch?v=f1GbCx3zC3k&feature=related