skip to content

Laatste nieuws

Tips voor de eerste weken
(19-04-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Balice de la cour des perdrix
(24-05-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Interview met Joep Rooijakkers
(19-02-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Interview met Freddy Celen
(26-08-2009)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Voorjaarswedstrijden NCEF
(27-04-2010)... lees meer >
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Epagneul Français

Jachthond Prachthond

Esprit, 13 weken oud hier

******

Epagneul Français, het ras waar het voor ons beiden mee begon. De liefde voor de elegante en sierlijke bonte hond is nooit verdwenen. Huishond, wedstrijdhond, jachthond. In alle rollen hebben veel Français ons huis gedeeld.

Niet voor niets schreef ik over dit prachtige ras een folder met de titel:Epagneul Français Jachthond Prachthond.

Al in 1975 kreeg ik mijn eerste Français, Anorak v.d. Vraggelen en gefokt door Job v.d. Kraak. Van hem leerde ik een hond africhten, de passie voor de jacht kreeg ik van thuis mee.

Vele honden en nesten volgden. In 1977 richtten we de NCEF op en vele hoogtepunten hebben we gekend. Zo verscheen van mijn hand een klein boekje "10 jaar Epagneul Français in Nederland" toen de kennel de la cour des Perdrix 10 jaar bestond. Het boekje bevat foto's en verhalen van alle vroegere beroemde en minder beroemde Français en hun eigenaren.

 In 1980 bereikte Myrna (mijn meest succesvolle Français) het eerste KNJV-A diploma en in 1983 was het ook de eerste Français in Nederland die het felbegeerde Nimrod AA-diploma in de wacht sleepte. Daarnaast behaalde Myrna vele veldwerkkwalificaties in Nederland en Frankrijk.

We hebben veel bestuurd en geschreven over de Epagneul Français. Heel veel eigenaren geholpen met de opvoeding en africhting en er ook heel veel medebeoordeeld op talent en exterieur. Een heerlijke tijd toen het speerpunt van de vereniging als vanzelfsprekend het werken met de hond betrof.

De Français is een wildvinder bij uitstek. Frans, dat wel, dus flegmatiek en met een eigen wil maar heel goed te zetten in het spel op de wind voor het schot en betrouwbaar in het apport na het schot. Een mooie en lieve hond die zo klassiek kan ogen met de lange en laag aangezette oren, amberkleurig oog en veren aan de staart. Wij kijken er graag naar en vertrouwen ze onverkort in gezelschap van kinderen en andere honden. Gezond ook, weinig problemen in de verzorging. Veel mensen vinden na hun eerste hond de weg naar onze kennels terug.

We hebben nu veel succes met de Breton in binnen- en buitenland maar de energie en de motivatie om weer eens van ons te doen spreken in de Français is volop aanwezig. En uiteraard met een werkende hond, gehoorzaam en betrouwbaar, mooi en optimaal gebouwd.

Want daar draait het voor ons om bij dit ras: Epagneul Français Jachthond Prachthond

 

 

Zomaar een filmpje wat we op You Tube vonden van de Francais in Canada :

http://www.youtube.com/watch?v=jLGc0uknr8M&feature=related

Uit de oude doos van de ncef;

http://www.youtube.com/watch?v=qg1nECcoHh0&feature=related